המלצות:
שלום רב, ספרך נמצא בשימוש בביתנו מזה כמה שנים, ואנו מתחברים מאד לרוחו.. רציתי לקנות שניים שלושה עותקים עבור מרפאת הילדים שלנו, שיכירו גם אנשי הרפואה את ערכו המיטיב של הדמיון המודרך..
בתודה ובברכה,
ד"ר חנה ויטלסון – פיזיותרפיסטית התפתחותית, חוקרת עצמאית. תל אביב
מאת מיכל בוקר, מחברת הספר “אור – מדיטציות קסומות להורה ולילד” בהוצאת ידיעות אחרונות.
כולנו יודעים שמדיטציה בכלל ודמיון מודרך בפרט, מעבירים את המוח לתדר של גלי אלפא, מצב ממנו אפשר להירגע בקלות, להתמקד, להתנהל מתוך שקט נפשי ולשנות דפוסי התנהגות שבמצב חשיבה ופעילות מוחית רגילה, היה קשה לנו יותר.
דמיון מודרך לילדים
אצל רוב הילדים מתפקד המוח באופן טבעי על תדר של גלי אלפא לפחות עד גיל חמש, ולכן קל להם מאוד להתחבר לעולם הדמיון. תרגול של דמיון מודרך עם ילדים משמר את הכלי הטבעי הזה ומאפשר להם לזכור תרגילים פשוטים בעל פה, ולהשתמש בהם בעת הצורך באופן עצמאי. לדוגמה, ילדים שהשתתפו בשיעורים לדמיון מודרך על בסיס שבועי בבית הספר “לביא” שבו לימדתי במשך שנה, סיפרו רוב הילדים שלפני השינה הם מתרגלים את ההנחיה שלמדנו באותו שבוע בשיעור, מתוך זיכרון, ואם תרגלנו דמיון מודרך להצלחה במבחן, הם תרגלו את ההנחיה בלילה שלפני המבחן וגם בבוקר שלפני המבחן ולא התרגשו/פחדו ואפילו קיבלו תוצאות גבוהות יותר מהממוצע האישי שלהם.
הנחיית דמיון מודרך לילדים עד גיל 5 חייבת להיות קצרה יחסית, לא יותר מ 3-5 דקות, מתוך התחשבות בסבלנות וביכולת האישית של הילדים. אפשר להציע לילדים לעצום עיניים, אך אי אפשר לצפות שהם יעשו זאת לאורך כל ההנחיה, מסיבות מובנות. רצוי ללמד אותם נשימה נכונה עם הרפיה ותרגיל זה בעצמו יכול להוות התנסות שלמה, או לתרגל “סיפור” של דמיון מודרך מבלי להנחות לפני כן הרפיה או נשימות, שכן אז יתארך זמן התרגול.
כמובן שעם הזמן תוכלו להרגיש את הילדים ולדעת אם הם מסוגלים לתרגל הנחייה ארוכה יותר או שילוב של נשימות והנחיה.
דמיון מודרך הוא אחת הדרכים להגיע למצב מדיטציה. אפשר להגיע למדיטציה בדרכים שונות ומגוונות כמו שתיקה של כמה ימים (ויפאסאנה) או התבוננות במשך זמן ממושך בלהבה של נר או בגלי הים, ואפילו תוך כדי ריכוז בנשימה בלבד, אך הדרך הנוחה ביותר למי שמחשבותיו נודדות בכל אחת מהשיטות המוזכרות כאן – היא דמיון מודרך, שמוביל אותנו צעד אחר צעד, הנחיה אחר הנחיה בעזרת סיפור נעים, אל תוך עצמנו. וכמובן שילדים מתחברים טוב לשיטה זו.
ילד שמתרגל מדיטציה ימצא במשך הזמן את האיזון הפנימי שלו, יהיו לו כלים להירגע עם עצמו כאשר הוא מרגיש שהוא לחוץ, הוא ימצא מענה שינבע מתוכו כדי לפתור את הבעיה ולשפר את המצב. בנוסף, מדיטציה מאפשרת ריכוז לאורך זמן, משפרת את הזיכרון, מחזקת את המערכת החיסונית ומשפיעה לטובה על הבריאות, על איכות השינה ועוד. ממכתבי תודה שקיבלתי במשך השנים מהורים שנעזרו בספר, התברר כי אפשר לעזור גם לתינוקות שאינם נרדמים, או לא רגועים באופן כללי על ידי ההנחיות, וזאת על ידי הקראתן למרות שהתינוק אינו “מבין” את ההנחיה לדעתנו. מלל זה נכנס כנראה ישר לנשמה ולמקומות נכונים אחרים…
אפשר לתרגל את כל המדיטציות שבספר “אור” גם במצב ישיבה.
נשימה נכונה: כדי ללמד את הילדים נשימה נכונה אפשר ללמד שהנשימה או השאיפה כי כמו שמריחים פרח, ושהנשיפה היא כמו נשיפה על נרות של עוגת יום הולדת.
אל תצפו שהילד ישב בשקט כמו מבוגר בזמן המדיטציה, במיוחד אם יש לו בעיות קשב וריכוז, ודעו שגם אם בזמן שאתם מקריאים את ההנחיה הוא מתרוצץ בחדר, הוא חווה מדיטציה. תוכלו לשאול אותו לאחר מכן מה הרגיש/ מה חווה/ מה ראה בזמן שהקראתם את ה”סיפור”.
במידה ואתם מרגישים שיש מצד הילד התנגדות להנחיה מכל סיבה שהיא, אפשר לקריא לו אותה לאחר שנרדם ושימו לב לשינויים החיוביים ביום שלמחרת. אם תקפידו ותקריאו לו מדיטציה לאחר השינה לפחות 3 פעמים בשבוע, הילד יהפוך לרגוע עם הזמן, ולאחר תקופה יהיה אפשר להקריא לו את ההנחיה כסיפור לפני השינה.
לאחר התרגול, במידה ואינו לפני שינה, מומלץ מאוד לתת לילדים לצייר את המדיטציה שחוו וכן לבקש שישתפו במה שדמיינו בזמן ההנחיה.
המדיטציות המומלצות מתוך הספר כתרגול התחלתי ולילדים קטנים היא “אהבה” שבעמוד 18, כתום שבעמוד 24, ירוק שבעמוד 28, וכן תכלת, כחול וסגול.
אפשר להשתמש כמדיטציה גם בתרגיל הנשימה המופיע בעמוד 5 מבלי להמשיך במדיטציה אחרת בנוסף.
אפשר שלא לשאול את ילדים איזה צבע מקיף אותם ולדלג על השורה הזו.
אפשר לתרגל נשימה בלבד גם כתרגיל של 5 שאיפות וחמש נשיפות כדי להכניס את הילדים לריכוז באמצע השיעור או לפני ריכוז בגן.
אפשר להתייעץ ללא תשלום בכל עת ובכל שאלה הקשורה לספר עם מיכל בוקר במייל argaman@017.net.il
₪74.00 המחיר המקורי היה: ₪74.00.₪45.00המחיר הנוכחי הוא: ₪45.00.